خانه هوشمند چیست ؟
این روزها واژه خانه هوشمند را زیاد شنیده اید و شاید تفاوت و شباهت آن با سایر فناوری های مشابه همانند “سیستم مدیریت ساختمان یا BMS” ، “اتوماسیون ساختمان” ، “اتوماسیون خانگی” و غیره باعث سردرگمی شوند.
تمایز خانه هوشمند با سایر سیستمهای مشابه قابلیت برنامه ریزی و اجرای فرامین بصورت خودکار و هوشمندانه میباشد که البته با ورود فناوری های جدید ، هوشمندی روز به روز بیشتر میشود. غالباً در خانه هوشمند ، اجزا و لوازم برقی توسط یک دستگاه مرکزی کنترل میشوند و طبق برنامه ها و سناریوهایی که به آنها داده میشود عمل می کنند. بنابراین ساکنین میتوانند نحوه عملکرد خانه هوشمند را برنامه ریزی کرده و در صورت نیاز از راه دور کنترل کنند.
همچنین خانه هوشمند نسبت به شرایط محیطی پیرامون خود و همچنین فرامین صاحب خانه عکس العمل نشان دهد. این کار بواسطه تجهیزات و سنسورهای مختلفی که در محل نصب میشوند انجام میشود.
انواع خانه هوشمند :
خانه هوشمند از لحاظ پیاده سازی و ارتباط بین اجزا در انواع مختلف استانداردها و پروتکل ها عرضه شده است. پروتکل های سیمی مانند KNX و باس ویا پروتکل های بیسیم ( وایرلس ) مانند Zigbee , ZWave , Wi-Fi , BLE و RF . لذا ، به طور کلی اگر بخواهیم نحوه پیاده سازی و اتصالات بین اجزا را تفکیک کنیم به دو نوع کلی ، سیمی و بیسیم دسته بندی میشوند. برای مطالعه دقیق تر پروتکل های ساختمان هوشمند میتوانید سری به این مقاله بزنید.
خانه هوشمند سیمی :
در این نوع از پیاده سازی خانه های هوشمند اجزا و تجهیزات از طریق ارتباط فیزیکی با هم در ارتباط بوده و کل سیستم به صورت سیمی بهم متصل است. هوشمند سازی سیمی برای خانه های در حال ساخت و یا در حال بازسازی مناسبتر است. چرا که برای اجرا باید عملیات تخریب صورت گیرد و مسیر برای سیم کشی داخل دیوار درنظر گرفته شود.
هزینه پیاده سازی آن بدلیل تخریب و استفاده از سیم بسیار بالاست. برای نصب و راه اندازی قطعا نیاز به نصاب ماهر و برق کار خواهید داشت. و هزینه تعمیر و نگهداری آن نیز بالاست. علاوه بر این در صورتی که بخواهید بعدا جزء جدیدی به سیستم اضافه کنید مسلما کار دشواری خواد بود.سیستمهای Lon، LAN، Knx و Bacnet جزو پروتکلهای مهم سیستمهای با سیم هستند. عدم قطعی و اطمینان بالا از ارتباط بین اجزا از مزیت های مهم خانه هوشمند سیمی محسوب میشود.
در این سیستم اجزاء مختلف سیستم از طریق فناوریهای ارتباطی بی سیم به یکدیگر متصل میشوند. اجزا میتوانند از طریق وای فای ، بلوتوث ، یا فرکانس رادیویی باهم در ارتباط باشند. این نوع از خانه هوشمند ، خانه هوشمند مدرن نیز نام دارد. چراکه از تکنولوزی های جدید و بروز تری برای ارتباط میان اجزا استفاده می کند.

این نوع از هوشمند سازی ساختمان به دلیل بیسیم بودن میتوان در هر مرحله از ساخت خانه و یا برای خانه های قدیمی و ساخته شده استفاده کرد. چرا که نیاز به سیم کشی و تابلو برق ندارند. نیاز به تخریب ساختمان برای نصب نیست بنابراین هزینه نصب و راه اندازی بسیار پایین تری دارد. علاوه بر این بدیل راه اندازی ساده نیاز به نصاب هم ندارد و معمولا خود کاربر با دانش ابتدایی قادر به نصب اجزا خواهد بود.
نگهداری و تعمیر و همچنین عیب یابی آسان تری نیز دارد و برای عیب یابی و تعمیر ، کل سیستم مختل نخواهد شد. از طرفی در هرزمانی امکان اضافه کردن وسیله جدید به سیستم وجود دارد.تنظیمات در این نوع به وسیله یک گوشی یا تبلت انجام و کاربر به سادگی فرامین خود را به همین طریق به تجهیزات می دهد.
چرا خانه هوشمند ، مزیت های خانه هوشمند چیست؟
هوشمند سازی ساختان تنها لوکس کردن خانه و صرف هزینه بیشتر نیست ، زیرا هزینه کردن برای سیستم هوشمند علاوه بر آسایش بیشتر و جلوه های مدرن و زیبایی ، باعث امنیت و صرفه جویی انرژی نیز میگردد.
در واقع، میزان صرفه جویی در هزینه های جاری ساختمان ناشی از اجرای این سیستم، می تواند در مدت کوتاهی هزینه های اولیه را جبران نماید و بعلاوه سطح بالاتری از آسایش را برای ساکنان به همراه داشته باشد.
از جنبه دیگر، هوشمندسازی ساختمان جلوگیری از آسیبهایی است که انسان به دلیل مشکلاتی از قبیل مشغله ذهنی، کمبود فرصت و یا خطا های انسانی ممکن است با آن روبرو شود.چراغ ها و لامپهای اضافی که به دلیل بی توجهی ما همیشه روشن هستند، سیستم های سرمایشی و گرمایشی که به دلیل عدم پردازش درست پیوسته در حال اتلاف انرژی هستند.
باغچه هایی که در ساختمانها صرفاً به دلیل مشکلِ عدم آبیاری مناسب و به موقع از بین می روند و یا در صورت آبیاری بیش از نیاز گیاهان، منابع آبی به راحتی هدر می روند. نیاز ما به ارتباط هوشمند و دائمی با سیستمهای امنیتی و دوربین های مدار بسته و سنسور های دود و چندین مورد دیگر همه از موضوعاتی هستند که ما را در داشتن امکانات خانه هوشمند ترغیب می کنند.