جنبه های اقتصادی خانه هوشمند
شاید اولین چیزی که در تجهیز یک ساختمان به سیستم خانه هوشمند مورد توجه قرارگیرد ، هزینه ها اجرای آن است ، بدون آنکه توجه زیادی به ارزش افزوده یا برگشت هزینه ها توجه شود. این امر از آنجا ناشی میشود که خانه هوشمند هنوز در بخش زیادی از جامعه به عنوان پدیده ای لوکس و فانتزی تلقی میشود. در ادامه خلاصه ای از پژوهشی که موسسه اروپایی اسمارتک در این رابطه انجام داده است را تقدیم میکنیم.
یک سیستم خانه هوشمند چقدر هزینه می کند ؟
یکی از مهمترین معیارهایی که در مرحله سرمایه گذاری در نظر گرفته می شود ، علاوه بر قابلیت ، صرفه اقتصادی آن است. سرمایه گذاران معمولا فقط به هزینه اجرایی توجه می کنند و ارزش افزوده سیستم را فراموش می کنند . در مورد یک سیستم خانه هوشمند ، با لحاظ کردن دو کاربرد از میان تعدد قابلیتهای آن یعنی کنترل روشنایی و سرمایش و گرمایش میتوان به میزان برگشت اقتصادی این سیستم پی برد.
پس اندازهای ناشی از کنترل نور
در ساختمان های اداری ، پس انداز هایی که به واسطه هوشمند سازی روشنایی حاصل میشود در حدود ۵۰ تا ۶۵ درصد خواهد بود. این میزان صرفی جویی هزینه اجرای آن را در کمتر از سه الی چهار سال پوشش میدهد . بعلاوه ، در خانه ها و آپارتمان های مسکونی علاوه بر ارتقای عملکرد ، افزایش آسایش و زیبایی به ارمغان خواهد آمد . به عنوان مثال با استفاده از سیستم روشنایی هوشمند امکان انجام نورپردازی های موضعی که علاوه بر زیبایی ، صرفه جویی قابل توجهی در مصرف انرژی میشود.
پس اندازهای ناشی از کنترل حرارت
در خانه های هوشمند ، با توجه به تنظیم دمای مستقل برای هر اتاق در زمانهای مختلف می توان مقدار زیادی انرژی (بیش از ۳۰٪) صرفه جویی کرد. معمولا برخی از فضاهای خانه به صورت موردی و در زمانهای خاص استفاده می شوند ، بنابراین می توان آنها را در دمای پایین تر حفظ کرد . همچنین اکثر فضاها فقط چند ساعت در روز استفاده می شوند (هنگام بازگشت از کار و در آخر هفته ها) که با برنامه ریزی زمانی و یا کنترل از راه دور میتوان دمای آنها را تنظیم کرد. در حالی که در یک سیستم غیرهوشمند به علت سرمایش یا گرمایش غیر ضروری ، انرژی زیادی از دست میرود.
دوره بازگشت سرمایه گذاری
محاسبات زیر برای سه اتاق با ظرفیت های مختلف انجام شده است: اتاق خواب، اتاق مطالعه و فضای باز (به عنوان مثال یک اتاق نشیمن با یک راهرو، آشپزخانه و اتاق ناهار خوری) . ابتدا استفاده از انرژی و هزینه گرمایش معمولی برای هر اتاق و سپس استهلاک برای این موارد محاسبه شده است :
بدیهی است در صورت استفاده از اتاق های بزرگتر، هزینه ها به نسبت بیشتری کاهش می یابد. استفاده از قابلیت کنترل دما در خانه هوشمند اجازه می دهد تا یک سوم هزینه های بی مورد از بین برود. همچنین در افزایش هزینه های انرژی و کاهش نرخ بهره، دوره استهلاک ممکن است کندتر و سود بیشتر در آینده باشد.
نتیجه گیری
اگرچه آنچه در بالا بیان شد بر اساس معیارهای و هزینه های کشورهای اروپایی میباشد، اما به تجربه ثابت شده است که طی چند سال گذشته شرایط اقتصادی و هزینه های رو به رشد در حد زیادی در حال نزدیک شدن به یکدیگر هستند. البته در اجرای یک سیستم خانه هوشمند بجز جنبه های اقتصادی موارد دیگری همچون ایمنی ، آسایش و رفاه ، زیبایی و غیره نیز میتواند مورد نظر قرار گیرد